Szerzőink

2018-09-25

Szabó Rita, dr., epidemiológus

Tanulmányok

Szabó Rita, dr., epidemiológus, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusa. Főiskolai és egyetemi diplomáját a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Főiskolai Karán szerezte. Epidemiológiai tanulmányait az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) nemzetközi képzésében (European Programme for Intervention Epidemiology Training, EPIET) folytatta.

2016-ban szerezte meg tudományos PhD-fokozatát (az egészségtudományok doktora) a Semmelweis Egyetemen. Doktori értekezésének témája a bentlakásos szociális intézményekben előforduló fertőzések és antimikrobiális szerhasználat, valamint az infekciókontroll tevékenység vizsgálata volt. Jelenleg (2018) az alábbi tanulmányokat folytatja: a Metropolitan Egyetemen MBA Executive Public Relations szakirány, a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karán Egészségügyi Szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakirány, valamint kiadványszerkesztési ismeretek (Webler).

Kutatás és publikációk

Főbb kutatási területei: fertőzések és antibiotikum-használat gyermek- és időskorban; a bentlakásos szociális intézményekben előforduló fertőzések és az antibiotikum-alkalmazás gyakorisága; a bentlakásos szociális intézmények higiénés helyzete és a fertőzések megelőzésére szolgáló tevékenységek gyakorlata; kézhigiéné az egészségügyi és a szociális intézményekben; kézmosás a nevelési-oktatási intézményekben; kórházi ellátással összefüggő véráramfertőzések.

2010 óta rendszeresen tart előadásokat és oktatásokat hazai és nemzetközi konferenciákon, kórházakban és bentlakásos szociális intézményekben. Számos angol és magyar nyelvű szakmai publikáció szerzője, társszerzője. 2016-ban az elmúlt években szerzett tapasztalatai alapján született meg a bentlakásos szociális intézmények infekciókontroll tevékenységével kapcsolatban elméleti és gyakorlati segítséget nyújtó könyve, melynek előszavát a nemzetközileg elismert szakember, Prof. Lindsay E. Nicolle írta.

A „Kiemelkedő jelentőségű kórokozók” (társszerkesztő, Medicina Könyvkiadó), a „Kézhigiéné az egészségügyi és a szociális intézményekben” (szerkesztő, Semmelweis Kiadó) és a „Fertőző betegségek és a megelőzésük lehetőségei a gyermekkorban” (szerkesztő, Magyar Pedagógiai Társaság) című könyvei 2019-ben jelennek meg.

Független szakértőként számos nemzetközi projektben (pl. az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szuperbaktériumokkal kapcsolatos tananyagfejlesztése, a bioterrorizmus elleni küzdelem infekciókontroll vonatkozásai) vesz részt.

Számos hazai és nemzetközi társaság (pl. MTA köztestülete, V. Orvosi Tudományok Osztálya) tagja.

Szabó Rita tananyagai a Raabe eLearning kínálatában:

Higiénia az intézményben

További cikkek a témában


Szerzőink

2019-09-19

Liszkai Anikó

Szerzőnk saját óvodai tapasztalatait is beleírta a Scottie Go! elearning tananyagba.

Szerzőink

2019-09-19

Csányi Judit

Az IKT Masterminds kutatócsoport tagja, lelkes digitális módszertani szakértő - aki elearning tananyagot írt nekünk a Scottie Go! mellé!

frang-gizella-belyeg
Szerzőink

2018-10-30

Frang Gizella

Frang Gizella a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának tanársegédje 2014-től. A tanítás melletti negyedszázados újságírói munkája során helyi- és országos lapoknál, rádióknál dolgozott.