Higiéné az intézményben

Beszámítható kreditpont 15
Képzés hossza 15 óra
Képzés típusa elearning
Képzés elérhető Azonnal

Oktatás díja egy összegben:

18.900 Ft (áfával) helyett csak

13 230 Ft

Előzze meg a fertőzéseket, járványokat intézményében!

A higiénés szabályok betartása mint a fertőzések megelőzésének módszere, alapvető fontosságú nevelési-oktatási intézményekben, mivel a gyermekek sok időt töltenek „összezárva” e színtereken.

A nevelési-oktatási intézményekben gondozott/tanuló gyermekek, különösen az ötéves kor alatti kisgyermekek esetében az emésztőrendszeri és légúti fertőzések a leggyakoribbak az alábbi tényezők miatt:

  • még nem teljesen kifejlődött immunrendszer (az ötéves kor alatti kisgyermekek esetében);
  • általában „szorosabb” kapcsolatban vannak egymással;
  • szeretnek „felfedezni”, így a kórokozók a kézből a szájba kerülve könnyen fertőzéseket okozhatnak;
  • egymással megosztott étel/ital, személyes tárgyak;
  • nem megfelelő immunizáció (védőoltások hiánya);
  • a higiénés szabályok nem megfelelő ismerete/alkalmazása.
Képzésünk segít Önnek megtalálni intézménye, csoportja, gyermekei számára az optimális, biztonságos megoldást - hogy a lehető legkevesebb fertőzés terjedjen!

Részletes leírás

Tematika és kulcsszavak

A képzés során a pedagógusok megismerik a fertőzéseket okozó mikroorganizmusok sajátosságait, a fertőzés, járvány kialakulásához szükséges tényezőket, és ezek előfordulása esetén a szükséges intézményi feladatokat, valamint a fertőzések megelőzésének legfontosabb tevékenységeit: a kézhigiénét, a fertőtlenítést és az élelmiszerbiztonsági előírásokat.

A tanultak és az ajánlott irodalmak hasznos segítséget nyújtanak a fertőzések megelőzésére vonatkozó helyi ajánlások és képzési programok kidolgozásához.

Tematika

  • Mikrobák és kórokozók
    • Az emberi test normál flórája
    • Patogenitás és virulencia
    • Baktériumok
    • Vírusok
    • Paraziták
  • Fertőzések
    • Teendők fertőző betegségek előfordulásakor
    • A nevelési-oktatási intézmény teendői
    • A gyermekorvos/háziorvos/iskola-egészségügyi ellátást végző orvos teendői
    • A népegészségügyi hatóság teendői
  • Kézhigiéné
    • Az emésztőrendszeri és a légúti fertőzéseket okozó mikroorganizmusok terjedése
    • Kézhigiéné
    • Kézmosás
    • Fertőtlenítő kézmosás és kézfertőtlenítés
    • Semmelweis Ignác Fülöp
    • A kézhigiéné fejlesztésének lehetőségei
    • Kézhigiénés egészségnevelő programok
  • Környezethigiéné
    • Fizikai fertőtlenítő eljárások
    • Kémiai fertőtlenítő eljárások
    • Kombinált fertőtlenítő eljárások
    • Hulladékkezelés
  • Élelmezéshigiéné
    • Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
    • HACCP rendszer
    • A konyhatechnologiai műveletek higiénés szabályai
    • Az intézmény vezetőjének kötelezettségei

Kulcsszavak

mikroorganizmus, baktérium, vírus, fertőzések, járvány, higiéné, takarítás, fertőtlenítés, kézmosás, kézfertőtlenítés, népegészségügyi hatóság, tájékoztatás, élelmezés, antibiotikumok, megelőzés, élelmezéshigiéné, környezethigiéné, egészségnevelés

Kinek ajánljuk?

Jelen e-learning képzés anyaga elsődlegesen az óvodás, az általános és a középiskolás gyermekek napközbeni ellátását biztosító nevelési-oktatási intézmények szakemberei számára íródott, de az egyéb színtereken (pl. játszóházak, táborok) dolgozók számára is ajánlott. A képzés célja a fertőző betegségek terjedésének csökkentése, gyakoriságának csökkentése, valamint a megfelelő higiénés szemlélet és gyakorlat előmozdítása.

A képzésben szereplő ajánlások általánosak, így alkalmazásuk az adott nevelési-oktatási intézmény gyermekpopulációjától, épített és természetes környezetétől, valamint a kockázatértékelések eredményeitől függően módosítható.

Miért a Raabe eLearning?

A tanulás ennél egyszerűbb már nem is lehetne:

  • Kattintson a "Kezdje el azonnal!" gombra!
  • Töltse ki adatait a regisztrációhoz!
  • Dőljön hátra és élvezze a bárhol, bármikor tanulás örömeit!