Szerzői jog és adatvédelmi alapelvek a digitális oktatásban

Feldolgozási idő (max.) 15 óra
Elsajátítás módja elearning
Kurzus elérhető Azonnal

Oktatóanyag díja egy összegben:

25.900 Ft (áfával)

Használja forrásait tudatosan, biztonságosan!

A szellemi tulajdonhoz kötődő jogokat napi szinten gyakoroljuk – vagy éppen hagyjuk figyelmen kívül. Amikor készítünk egy képet, a kép szerzői joga a miénk. Amint azonban azt a képet feltöltjük például valamely közösségi oldalra, a felhasználás jogát máris átengedtük a szolgáltatónak. Ugyanez a helyzet a közösségi médiában posztolt videókra, szövegekre, saját ábrákra is.

Pedagógusként gyakran készítünk prezentációkat, amelyeket felhasználunk a tanítási folyamatban. A prezentációkban használt képek, szövegek, videók stb. általában szerzői jogi oltalom alatt állnak, ugyanakkor ezt gyakran figyelmen kívül hagyjuk az összeállítás során. Az iskolai-oktatási tevékenységekre (amennyiben az nem jár üzletszerűséggel) némileg más szabályok vonatkoznak a felhasználást tekintve (ezt később már részletesebben tárgyaljuk), de a felhasznált források megnevezése, az idézés és átvétel szabályainak betartása pedagógusként is közös felelősségünk. A tanulók csak akkor kerülhetnek a szellemi tulajdonnal kapcsolatos felelősség és tudás birtokába, ha pedagógusként tudatosan figyelünk arra, hogy mi is betartsuk azokat a „közös játékszabályokat”, amelyek a szellemi tulajdon védelméhez kapcsolódnak.

A tananyagban áttekintjük a szerzői joghoz kapcsolódó alapvető fogalmakat, jogértelmezéseket, később esettanulmányok segítségével elemezzük tovább a témát. Továbbá megismerkedünk a leggyakrabban használt közösségi médiummal, a Facebookkal, példákat olvashatunk arra, hogyan érdemes pedagógusként facebookoznunk. A kurzus során bemutatunk néhány, a mindennapi pedagógiai gyakorlatban is alkalmazható adatbázist, szabad felhasználású médiatartalmat, amelyek segítségével jogtiszta forrásból szerezhet be szövegeket, képeket és videókat vagy más online tartalmakat.

Részletes leírás

Tematika és kulcsszavak

Tematika

 • A pedagógusok és a szellemi tulajdon védelme
 • A szerzői jog és a hozzá kapcsolódó egyéb jogok
 • Esettanulmányok - Szerzői jogszegés iskolai körülmények között
 • Idegen művek felhasználása az oktatásban, tanítási-tanulási folyamatban
 • Szabadon használható tartalmak az interneten
 • Creative Commons
 • Google képkeresés
 • flickr.com
 • Piaxabay
 • A közösségi média szerepe korunkban
 • Az intézmény a Facebookon
 • Adatvédelmi szempontok és megfontolások
 • A Cyberbullying
 • Adatvédelmi ajánlások digitális oktatás során

 

Miért a Raabe eLearning?

A tanulás ennél egyszerűbb már nem is lehetne:

 • Kattintson a "Kezdje el azonnal!" gombra!
 • Töltse ki adatait a regisztrációhoz!
 • Dőljön hátra, és élvezze a bárhol, bármikor tanulás örömeit!

Képzési díj, tananyag feldolgozására rendelkezésre álló idő

A képzési díj és a kedvezményes képzési díj aktuális időszakban a honlapunkon megtalálható.
Fizetési mód és ütemezés: a képzés díját a jelentkezést követő 8 napon belül, egy összegben, bankkártyával vagy utalással kérjük rendezni.

A kurzus a regisztrációt követő 1 éven belül bármikor elkezdhető és befejezhető. A rendelkezésre álló idő leteltével megszűnik a tananyaghoz való hozzáférés.

Szükséges személyes adatok

Az alábbi személyes adatokat kérjük kötelezően: viselt név, születési név, születési hely és idő, anyja neve, legmagasabb iskolai végzettség, e-mail cím, telefonszám; költségviselő neve, címe és adószáma (ha a költségviselő nem magánszemély).

Nem kötelezően megadandó adatok: oktatási azonosítószám, lakcím, levelezési cím.

Fenti adatokat az adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató szerint kezeljük és tároljuk  az Fktv. 21. §-a értelmében a felnőttképzési szerződés (írásban vagy szóban történő) megkötésétől számított nyolcadik év utolsó napjáig.

Kapcsolat

Email: raabe@raabe.hu

A Raabe Klett Oktatási Tanácsadó és Kiadó Kft.
felnőttképzési nyilvántartási száma: B/2020/000955

az ügyfélszolgálat nyitvatartása:
1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület 1. emelet
munkanapokon 7.30-15.30

Előrehaladás és zárás a Raabe eLearning rendszerben

A jelentkezést és fizetést követően a megadott e-mailcímre hozzáférést küldünk a távoktatási felülethez. (Amennyiben a levél nem érkezik meg, javasolt a Spam vagy a Törölt elemek mappát ellenőrizni.)

A távoktatási felület használatát rövid videó segítségével mutatjuk be.

A tanult ismeretekben való előrehaladást és a megértést önellenőrző teszt(ek) segíti(k). A képzés akkor számít befejezettnek, ha 100%-os az előrehaladás a tananyagban és a közbeiktatott önellenőrzés is sikeres.

A képzés elvégzéséről igazolást állítunk ki A pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben résztvevők juttatásairól és kedvezményeiről szóló 277/1997. (XII.22.) sz. Kormányrendelet 5. § 3. d) pontja értelmében: a hétévenkénti továbbképzés max. 25%-a teljesíthető többek között a 30 foglalkozási óránál rövidebb, nem akkreditált képzésben való részvétellel, amennyiben a képzési idő legalább az 5 órát eléri. Az igazolás a felhasználói fiókjából letölthető.

Amennyiben ezen felül szeretne Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszer (FAR) szerinti tanúsítványt is igényelni – online vagy papír alapon –, írja meg kérését e-mailen a regisztrációt követő 24 órán belül!

Elállás

Elearning tananyag vásárlásakor, amennyiben a vásárlástól számított 14 napon belül az elearning.raabe.hu felületén a kapott adatokkal belép, ehhez kapcsolódóan tudomásul veszi és elfogadja, hogy ezzel lemond elállási/felmondási jogáról. (45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 29. § (1) m).